


A Boston butt (vagy más néven pork butt vagy Boston-style shoulder roast) a sertés lapockarészéből származik, annak is a felső, váll felőli része. Nevével ellentétben nem a hátsó részből (far) származik, hanem a vállból, a lapocka felső részéből.
Pontosabban miből áll:
-
Izmos, erősen erezett hús, mivel a sertés ezen részét sokat használja.
-
Zsírosabb részeket is tartalmaz, különösen a belső részén, ami szaftossá teszi.
-
Kollagénben gazdag, ami hosszú, lassú sütés során zselatinná alakul, ettől lesz omlós.
-
Tartalmaz egy lapockacsontot, ami miatt a végeredmény még ízletesebb lesz.
Jellemzők:
-
Ideális hosszú, lassú sütéshez, smokeoláshoz, sous vide vagy pulled pork készítéséhez.
-
A jó zsír–hús arány miatt ízes és szaftos marad sütés közben is.
Ajánlott felhasználás:
A Boston Butt lassú tűzön vagy füstön sütve fejti ki igazán kivételes ízvilágát. Legyen szó grillezésről, füstölésről vagy BBQ smoker használatáról, ez a húsrész tökéletes választás klasszikus pulled pork szendvicsekhez, tacókhoz vagy BBQ tálakhoz.
Előkészítési tipp:
Dörzsöld be fűszerkeverékkel (rub), pihentesd éjszakán át, majd süsd alacsony hőmérsékleten 6–10 órán át. A csont könnyedén kicsúszik a húsból, ha elkészült.
Mi is az a BBQ?
A BBQ, vagy teljes nevén barbecue, egy lassú tűzön, alacsony hőmérsékleten, gyakran füstön történő hús- (vagy zöldség-) sütési technika, amely az Egyesült Államok déli államaiból indult világhódító útjára. Mára a BBQ nem csupán egy konyhai eljárás, hanem valódi gasztronómiai kultúra és közösségi élmény.
A BBQ lényege
A barbecue lényege a lassú sütés (low & slow). Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a hús szerkezete lebomoljon, megpuhuljon, és közben átvegye a füst és a fűszerek ízét. A leggyakrabban használt húsrészek a sertéslapocka (pl. Boston Butt), oldalas, marhaszegy (brisket) és csirkeszárny.
BBQ és füstölés
A BBQ gyakran együtt jár a füstöléssel – különböző fafajták, például bükk, tölgy, hickory vagy almafa használata egyedi aromát kölcsönöz a húsnak. A fa kiválasztása nagyban befolyásolja az elkészült étel ízprofilját.
BBQ stílusok a világban
-
Amerikai BBQ – különösen népszerű Texasban, a Carolinákban, Memphisben és Kansas City-ben. Mindegyik régiónak megvan a maga húsfajtája, szósza és fűszerezése.
-
Argentin asado – faszénen vagy nyílt tűzön sütött húsok, egyszerű sózással.
-
Koreai BBQ – kisebb húsdarabokat sütnek asztali grillen, gyakran pácolva, gyorsan.
-
Magyar BBQ – egyre népszerűbb a hazai gasztronómiában is, különösen fesztiválokon és street food helyeken.
MIÉRT A MI HÚSAINKBÓL VÁLASSZ?
Saját tenyésztésű sertésekből,születésüktől odafigyelünk etetésükre,stresszmentes nevelésükre,hogy a legjobb minőségű húst tudjuk Neked szállítani.GMO mentes takarmányt kapnak a megfelelő vitamin bevitel mellett. A házi nevelésből adódóan, az általunk előállított húsok állaga és szerkezete különösen természetes.
MITŐL LESZ A BŐRÖS HÚSAINK ÍZE MÁS?
Vágáskor a szőrt hagyományos pörzsöléssel távolítjuk el,ez adja az igazi házi ízt a bőrös húsoknak,körömnek,szalonnáinknak.
MÉG MIBEN SEGÍTÜNK NEKED?
A tőlünk rendelt húsokat kérheted kockázva,szelve vagy darálva,csonttal vagy anélkül,bármilyen kiszerelésben.Így időt tudsz spórolni és személyre szabhatod megrendelésedet az igényeidnek megfelelően!